به گزارش شبکه اطلاعرسانی طلا و ارز به نقل از رویترز، نفت در روز پنجشنبه در پی افزایش غیرمنتظره موجودیهای بنزین ایالات متحده، کاهش یافت.
در همین راستا، قیمتهای آتی نفت برنت با ۱۴ سنت کاهش، معادل ۰.۲ درصد، به ۷۲.۶۹ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که قیمت آتی نفت خام وست تگزاس اینترمدییت ایالات متحده نیز با ۱۴ سنت کاهش، معادل ۰.۲ درصد، به ۶۸.۵۸ دلار در هر بشکه رسید.
برنت و WTI در این هفته، تحت فشار توافق اسرائیل با گروه حزبالله لبنان برای آتشبس، بیش از ۳٪ کاهش یافتهاند. آتشبس از روز چهارشنبه آغاز شده و در نتیجه از میزان نگرانیها در مورد اینکه این درگیری میتواند تأمین نفت از منطقه خاورمیانه را مختل کند، کاسته است.
به گفتهی تحلیلگران بانک ANZ، هنوز در مورد مدت زمان حفظ این آتشبس در بین شرکتکنندگان بازار، عدم اطمینان موج میزند. از این رو، چشمانداز ژئوپلیتیکی گستردهتر برای نفت، همچنان در هالهای از ابهام باقی مانده است.
و اما طبق اظهارات رؤسای تحقیقات کالا در گلدمن ساکس و مورگان استنلی در روزهای اخیر، قیمتهای نفت به دلیل کسری بازار، کمتر از قیمت واقعی، ارزشگذاری شدهاند(undervalued).
در کنار اینها، با وجود تحریمهایی که ممکن است تحت ریاستجمهوری دونالد ترامپ به اجرا درآید، خطرات احتمالی تأمین نفت ایران همچنان در رأس موضوعات نگرانکننده باقی میماند.
آنچه در حال حاضر، در کانون توجه سرمایهگذاران قرار دارد، نشست اوپک پلاس در آخر هفته برای بحث دربارهی سیاست تولید نفت است.
البته به دلیل آغاز تعطیلات شکرگزاری در ایالات متحده از روز پنجشنبه، انتظار میرود حجم معاملات کم باشد.
ییپ جون رونگ، استراتژیست بازار در IG، ضمن اشاره به احتمال تداوم روند نزولی نفت، از کاهش خطرات اختلال در عرضه خاورمیانه و افزایش بیشتر از انتظار موجودیهای بنزین ایالات متحده خبر داد.
طبق اعلام اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA) در روز چهارشنبه، موجودیهای بنزین ایالات متحده در هفتهی منتهی به ۲۲ نوامبر، ۳.۳ میلیون بشکه افزایش یافته است که این موضوع میتواند با انتظارات برای کاهش جزئی موجودی سوخت قبل از سفرهای رکوردشکن تعطیلات، مغایر باشد.
به علاوه، گرچه کاهش تولید از سوی اوپک پلاس، که شامل سازمان کشورهای صادرکننده نفت و روسیه و سایر متحدان است، تا حدی زیانها را محدود کرده است، اما بدیهی است که کاهش رشد تقاضای سوخت در بزرگترین مصرفکنندگان، یعنی ایالات متحده و چین، فشار زیادی بر قیمتهای نفت در سال جاری وارد میآورد.
جلسه اوپک پلاس روز یکشنبه، تشکیل خواهد شد. به گفتهی دو منبع از این گروه تولیدکننده به رویترز، اعضا در حال بحث در مورد تأخیر بیشتر در روند افزایش تولید نفت برنامهریزیشدهای هستند که قرار بود از ژانویه آغاز شود.
و اما موضوع قابل توجه دیگر، آرزوی اروپا برای راهاندازی صنعت باتری خود به منظور تأمین انرژی خودروهای برقی است که ورشکستگی شرکت «نورتولت» میتواند خط بطلانی بر روی این آرزو بکشد.
به گفته سُوورو سکار، سرپرست تیم بخش انرژی در بانک DBS، تأخیر بیشتر، همانطور که بسیاری در بازار انتظار دارند، عمدتاً در قیمتهای نفت لحاظ شده است.
سکار در ادامه افزود: «در حال حاضر، تنها سؤال این است که آیا تأخیر یک ماهه است، یا سه ماهه، یا حتی بیشتر. پرواضح است که این موضوع میتواند به بازار نفت جهتگیری بدهد. البته از سوی دیگر، چنانچه تأخیرها صورت نگیرد، ما نگران کاهش قیمت نفت خواهیم بود.»
این گروه که حدود نیمی از نفت جهان را تولید میکند، پیشتر اظهار داشت که کاهش تولید نفت را با افزایشهای جزئی در طول چند ماه در سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵، محدود خواهد کرد.
اما براساس گزارشی از شرکت کارگزاری پرابوداس لیلادهار، انتخاب دوباره دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده، ممکن است پایان برخی از جنگهای جهانی، تعدیل عدم قطعیتهای ژئوپولیتیکی و قیمتهای پایدار نفت خام را در پی داشته باشد. البته این تنها در حد یک حدس و گمان است.
این گزارش همچنین تصریح کرد که سیاست خارجی ترامپ به طور تاریخی بر مذاکره به جای درگیریهای نظامی طولانی تأکید داشته است. احتمال میرود که این رویکرد بتواند به پایان درگیری روسیه و اوکراین منجر شود و شاید محیط جهانی را به سمت صلحآمیزتری هدایت کند.
و اما در جبهه انرژی، سیاستهای ترامپ برای افزایش تولید نفت داخلی به سطوح پیش از پاندمی یعنی بیش از 13 میلیون بشکه در روز میتواند نفوذ اوپک در قیمتهای نفت را به چالش بکشد.
گفتنی است وی قصد دارد موقعیت ایالات متحده را به عنوان یک صادرکننده خالص نفت تقویت کند و وابستگی به نفت خاورمیانه را کاهش دهد.
آنچه مسلم است قیمتهای پایدار نفت خام و تسکین عدم قطعیتهای ژئوپولیتیکی میتواند چشماندازهای اقتصادی جهان را تقویت کند.